Kunst op vuilniswagens

Niet alleen containers maar ook vuilniswagens zijn een prima basis voor kunst. Een rijdende expositie! Maar liefst zes vuilniswagens zijn voorzien van kunst. Via een open call in samenwerking met de afdeling Cultuur van de gemeente ‘s-Hertogenbosch.

Net iets anders dan containerkunst maar zeker het noemen waard:

“De Moerasdraak” van Thei Evertz; Thei laat het contrast zien tussen vuilnis en duurzaamheid. Je ziet een opengescheurde vuilniszak, waar begroeiing weelderig uitpuilt. Tussen deze begroeiing zie je de iconische moerasdraak van ‘s-Hertogenbosch. De draak verbeeldt de progressiviteit voor de ontwikkeling van duurzaamheid. Het wekt een gevoel op van “wij zijn niet te stoppen”.

“Blue Tail” en “House Sparrow” van Rik Smies; Een droomachtige surrealistische wereld waarin verschillende elementen van ‘s-Hertogenbosch terugkomen en die trots op de stad uitstralen. De vogel staat voor de creatieve vrijheid. De bloemen voor groei en ontwikkeling.

“Zoete Lieve Gerritje” van Eveline van de Griend. We zien een tafereel van een vrouw die een spel speelt met een haan terwijl haar aanbidder verlokkend mee kijkt over haar schouder. Als deze wagen door je straat rijdt, zing haar toe en houd zo onze Bossche legende levend.

“GARBOT 04” van Sander Dirks. De robot heeft menselijke eigenschappen, terwijl degene die hem bedient de echte held is. Inspiratie komt door zwerfafval en de technische vooruitgang om afval te verwerken.

“Clean up your mess” van Marthe Zink. Je ziet de vogel met brief uit het drieluik “De verzoeking van de heilige Antonius” van Jheronimus Bosch. Deze vogel draagt echter geen brief aan zijn vlijmscherpe snavel, maar gebruikt zijn snavel heel trots als prikker voor afval. De oetel schiet hem te hulp. Samen voorkomen ze dat zwerfafval op straat belandt.

“Bossche Schoonheid” van Saskia van der Linden. Op deze surrealistische collage is een picknickend stel te zien in de Bossche Broek. De dames wekt haar vriend met een bananenschil;  “ruim je afval op!”. In de omgeving zijn diverse elementen uit ‘s-Hertogenbosch te zien; de Draak, Jeroen Bosch, de St. Jan en een Bossche Bol.

 

 

 

 

AMBASSADEUR

"

Thei Evertz laat de moerasdraak herleven

Moerasdraak herleeft

Containerkunst is een project van Kings of Colors en de Afvalstoffendienst van de gemeente ’s-Hertogenbosch.

Kunst op vuilniswagens