Hoe het begon...

Als Afvalstoffendienst van de gemeente ’s-Hertogenbosch halen we thuis je afval op. Dat doen we al meer dan 120 jaar. Maar we zorgen ook voor alle containers in de openbare ruimte. Ondergrondse containers voor restafval en papier maar denk ook de glasbakken, textielcontainers en de containers voor plastic, blik en drankkartons.

Afvalstoffendienst

Kan je hier iets leuks mee doen?
In oktober 2020 presenteerden wij onze “Afvalvisie” aan de gemeenteraad. In dit stuk melden we hoe we in de komende vier jaar met de afvalinzameling in onze gemeente omgaan. Hoe zorgen we ervoor dat we meer afval scheiden? De gemeenteraad keurde ons plan goed maar wel met een verzoek vanuit het CDA. “Of we misschien iets leuks konden doen met de containers in het openbaar gebied?”. Natuurlijk… want hoe je het ook wendt of keert: het blijven saaie metalen bakken.

Eenden
Na wat marktonderzoek kwamen we bij Kings of Colors terecht. Een creatieve club die het project direct omarmde. De “eenden” op het Goulmy en Baarplein in Maaspoort waren een try-out. En wat zijn ze mooi geworden! Een aanwinst voor het plein.

Aanmelden
We vroegen bewoners welke containers we nog meer konden opknappen. In totaal kregen we 154 aanmeldingen binnen. Van meer containers op een plein tot aan een container midden in de woonwijk. En terwijl we het plan hadden om in totaal 10 locaties aan te pakken, werden we overweldigd door het aantal aanmeldingen en door de enthousiaste reacties op “eenden”.

Daarom het besluit om deze zomer, 2021, in totaal 23 plekken aan te pakken. We keken daarbij naar een mooie spreiding door onze gemeente en een afwisseling in aantal containers per locatie.

Minder bijplaatsingen
Samen met Kings of Colors gaan we dus de stad door. Samen met omwonenden en de kunstenaar bepalen we het thema en de uitwerking. Want natuurlijk is het doel om de straat, wijk of plein wat op te fleuren. Ook hopen we dat deze creatieve uitingen ervoor zorgen dat er minder afval naast container terecht komt.

Landelijke zwerfafvalvergoeding
En een dank je wel aan stichting Nederland Schoon. Dit project betalen we namelijk helemaal uit de landelijke zwerfafvalvergoeding.

Containerkunst is een project van Kings of Colors en de Afvalstoffendienst van de gemeente ’s-Hertogenbosch.