Kunst in de stad

De Afvalstoffendienst van de gemeente ’s-Hertogenbosch haalt afval op. Dat doen we al meer dan 120 jaar. Maar we zorgen ook voor alle containers in de openbare ruimte. Ondergrondse containers voor restafval en papier maar denk ook de glasbakken, textielcontainers en de containers voor plastic, blik en drankkartons.

Afvalstoffendienst

Kan je hier iets leuks mee doen?
In oktober 2020 presenteerden wij onze “Afvalvisie” aan de gemeenteraad. In dit stuk melden we hoe we in de komende vier jaar met de afvalinzameling in onze gemeente omgaan. Hoe zorgen we ervoor dat we meer afval scheiden? De gemeenteraad keurde ons plan goed maar wel met een verzoek vanuit het CDA. “Of we misschien iets leuks konden doen met de containers in het openbaar gebied?”. Natuurlijk… want hoe je het ook wendt of keert: het blijven saaie metalen bakken.

Eenden
Na wat marktonderzoek kwamen we bij Kings of Colors terecht. Een creatieve club die het project direct omarmde. De “eenden” op het Goulmy en Baarplein in Maaspoort waren een try-out. En wat zijn ze mooi geworden! Een aanwinst voor het plein.

Aanmelden
We vroegen bewoners welke containers we nog meer konden opknappen. In totaal kregen we 154 aanmeldingen binnen. Van meer containers op een plein tot aan een container midden in de woonwijk. En terwijl we het plan hadden om in totaal 10 locaties aan te pakken, werden we overweldigd door het aantal aanmeldingen en door de enthousiaste reacties op “eenden”.

Daarom het besluit om in 2021 in totaal 23 plekken aan te pakken, 76 containers. We keken daarbij naar een mooie spreiding door onze gemeente en een afwisseling in aantal containers per locatie. Samen met omwonenden en de kunstenaar bepalen we het thema en de uitwerking. Zo fleuren we de wijk op en hopen we dat er minder afval naast de container terecht komt. 

Ook kunst op de wagens
 De afdeling Cultuur van de gemeente ‘s-Hertogenbosch was zeer gecharmeerd door dit project.  Maar waarom ook niet de vuilniswagens inzetten? Zowel in 2022 als in 2023 plaatste deze afdeling een open call voor culturele makers in onze stad. Wie maakt een mooi ontwerp voor op de vuilniswagen? Als Cultuurstad van het Zuiden bieden we kunstenaars zo een uniek podium; een rijdende expositie. In totaal rijden nu zes vuilniswagens met kunst door de stad. 

Extra kunst in 2023

Ons project gaat door. In 2023 staan nog 11 locaties met containers op de lijst om opgepimpt te worden. Weer met zoveel mogelijk Bossche kunstenaars! Trots, dat zijn we. 

Landelijke zwerfafvalvergoeding
En een dank je wel aan stichting Nederland Schoon. Dit project betalen we namelijk helemaal uit de landelijke zwerfafvalvergoeding.

Containerkunst is een project van Kings of Colors en de Afvalstoffendienst van de gemeente ’s-Hertogenbosch.